Koleksi Panduan Untuk pdpr

Berikut adalah beberapa cara atau panduan yang digunakan untuk PdPR.
Microsoft Whiteboard 
Merupakan satu aplikasi kanvas digital untuk pengguna berkongsi idea, kandungan dan berkolaborasi. Ia direkabentuk untuk menyokong skrin sentuh bersama pen digital.

Google Jamboard
Jamboard ialah satu paparan pintar. Ambil imej daripada carian Google dengan cepat, simpan kerja ke awan secara automatik, gunakan alat pengecaman tulisan tangan dan bentuk yang mudah dibaca serta lukis menggunakan stilus tetapi memadam dengan jari anda – sama seperti papan putih biasa.

Benime
Cipta dan rekod video pembentangan anda bersama muzik dan suara. video anda boleh dikongsi dengan format MP4 (1080p)

Canva
Canva adalah sebuah tools untuk design grafik yang menjembatani penggunanya agar dapat  merancang dengan mudah berbagai jenis design kreatif secara online. Mulai dari mencipta  ucapan, poster, brosur, infografik, hingga pembentangan. Canva tersedia dalam beberapa versi, web, iPhone, dan Android.

Microsoft Powerpoint
Dengan mengunakan Microsoft Powerpoint anda boleh merakam dan menghasilkan video pdpc dengan panduan skrip sebagai panduan untuk anda berkomunikasi.

Visualiser
Perkongsian ini adalah cara bagaimana telefon pintar sebagai visualizer atau paparan papan putih. Tujuannya adalah untuk memberi penerangan yang lebih jelas seperti cara menyelesaikan permasalahan tambah tolak di papan putih. Dengan memberikan penerangan menggunakan pen dan kertas, ahli-ahli atau anak murid akan lebih memahami permasalahan yang ditunjukkan dalam bahan sokongan lain seperti di Powerpoint dan sebagainya. Konsepnya hp sebagai visualiser adalah sama seperti webcam atau cctv.

XRecoder
Aplikasi yang dapat merekod pdpc anda dengan resolusi 240p - 1080p. Selain itu aplikasi ini tidak menyematkan watermark.
Lihat Video Penggunaan : https://youtu.be/Hpo2FdKSlxk


Bandicam
Bandicam adalah perisian perakam skrin ringan untuk Windows yang dapat merakam apa sahaja di skrin PC anda sebagai video berkualiti tinggi. Aplikasi ini juga memungkinkan untuk merakam area tertentu pada layar PC, atau merakam permainan yang menggunakan teknologi grafik DirectX / OpenGL / Vulkan.


Aplikasi web untuk membina Game Pendidikan dengan mudah.


Previous
Next Post »